Meet The Crew, Part 2

Teksti: Markku Alus
Seuraavana Meet the Crew toimitus tapasi jo useamman vuoden SM-sarjan kisavideoiden taustalla vaikuttaneen mediamoguli Jami Koukun. Jami on kokenut kuvaaja, joka vastaa omalta osaltaan Santa Cruz Enduro Seriesistä välittyvästä visuaalisesta ilmeestä.
Kuva: Juho Siipo

Kuva: Juho Siipo

Äijä on jo muutaman vuoden ajan kuvannut näitä kisavideoita ja moni varmaan muistaa sut radanvarresta kameran ääreltä. Esittelepä kuitenkin lyhyesti ittes.

Terveppä vaan, tosiaan hoitelen kisoissa lähinnä näitä videopuolen hommia. Maastopyöräilyn löysin vasta seitsemän vuotta sitten ja tuntuu että tämä on se paras harrastus.
Mites herra mediamogulin talvi on sujunu? Onks tullu fillaroitua paljon?
No hiihto oli kovasti suunnitelmissa tälle talvelle, mutta yllättäen se vaihtu maastopyörään heti kun polut alko olemaan ajokunnossa. Nyt pari kolmisen viikkoa ollut todella hienoa baanaa.
Näinhän se on monilla meillä. Sä oot tosiaan vastuussa tästä kauden 2016 mediasisällön tuottamisesta, niin kauanko oot kuvannu ja mistä kaikki sitten lähti?
Niinkin kauan sitten kuin 1997 ostin ekan oman harrastelijajärkkärin (huom! Canon). Tuohon aikaan räpsittiin filmille, joten harrastuksen alkuaikoina tuli kannettuu aika iso läjä rahaa valokuvausliikkeisiin. Pikkasen myöhemmin pääsin pimeisiin huoneisiin, eli kehittelin itse filmit ja paperikuvat. Vuostuhannen vaihteessa pääsin kokeilemaan ensimmäisiä digijärkkäreitä ja siitä muutama vuos myöhemmin hankin oman. Onhan tämä digiaika nopeuttanut työnkulkua merkittävästi, mutta en sanois että muuttanut valokuvaamista kuitenkaan helpommaks.
Kumpaa kuvaat enemmän, valokuvia vai videota?
Lähinnä videoita, mutta nyt taas alkanut herätä into valokuvaukseen.
Tuleeko kuvattua jotain muuta kuin maastopyöräilyä?
Valokuvia tulee otettua melkeen aiheesta kuin aiheesta. Joskus päätän, että tänään kuvaan jotakin todella tylsää ja arkista, tavoitteena saada kuviin jotakin uutta kulmaa. Samat jutut videopuolella, mutta niihin tarinan rakentaminen vie paljon enemmän aikaa, eli videoita tulee tehtyä paljon vähemmän.
Millos oot ekat fillarikuvaukset tehny?
Se oli 2009 kun ekan kerran kuvailin Gopro-kameralla omaa pyöräilyä. 2010 tuli tehtyä paikallislenkurasta eka lyhyt video ja sen jälkeen pyörämatkoista sun muista. Oma vauhti ei ole mikään hurja, joten luonnollisesti kamera siirty tähtäämään niitä kovia ja ajotyyliltään näyttäviä kuskeja.
Varmaan kuulijakunnasta löytyy useampia kameranörttejä niin milläs kalustolla kuvaat nykyään?
Canon 600D oli järkkäri, jolla tein ekat kisavideot. Magiclantern softalla sain siihen hyvät säädöt ja kamera kulkee vieläkin mukana lähinnä stillikuvia varten. Viime vuonna hankin Panasonic GH4:n, joka videopuolella oli huima hyppäys eteenpäin. Mukana yks peruslinssi 12-35mm (kivovastaavuus 24-70mm), äänipuoleen Rode-mikkejä ja juoksukohtauksiin Glidecam. Suunnitelmissa on hankkia yks teleobjektiivi, jonka jälkeen paketti on täydellinen ja mahtuu vielä pieneen reppuun.
Onko jotain lisälaitteita kuten kelkkoja, koptereita yms. härpäkkeitä?
Oon itse tehnyt kameradollyja sun muuta kilkettä, mutta niitä en painon takia mielellään kisoihin raahaa. Kopteri olis kuvakulmiin hieno lisä, mutta sellaista ei ainakaan vielä ole näkyvissä.
Miten sä valitset kuvausspotit kisoissa? Tuleeko tehtyä kuvaussuunnitelma kisaviikonloppua varten vai otatko vaan rojut pykälään ja painelet mettään?
Treenipäivänä ajan kaikki reitit läpi ja tsekkaan mielenkiintoset spotit. Kuvauspaikoiksi valikoituu nopeeta pätkää, vähän teknisempää paikkaa ja tietysti hienot taustat vaikuttaa valintaan. Mitään erityisen yksityiskohtasta kässäriä ei koskaan ole vaan merkkaan kartalle ne tärkeet paikat ja kisapäivänä sitten juostaan hirmusella virtapiikillä rastilta toiselle.
Itsekin hieman editoineena tiedän, että siihen saa menemään niin paljon aikaa kuin vaan ikinä haluaa kuluttaa. Onko sulla jotain erityistä strategiaa tai tyyliä editointiin? Miten se hyvä editti sitten lopulta syntyy?
Todellakin aikaa sais kulumaan vaikka kuinka paljon. Sen takia kisakauden alussa teen valmiin ”sapluunan”, jonka avulla homman saa pyöräytettyy aika nopeesti. Sen lisäks kaikki grafiikat ja animaatiot on valmiina jo hyvissä ajoin, joten niitäkään ei tarvitse editoimisen lomassa enää värkkäillä. Jokaseen videoon tulee tietysti vähän muutoksia, mutta ei niin paljon että kaikki pitäs miettiä uudestaan.
Kauan sulla menee lopullisen kisaeditin kasaamiseen?
Riippuu täysin tilanteesta, koska kaikki kuvattu materiaali tulee kertaalleen tsekattua ennen edittiä. Tän hetken nopein oli 2015 Himoksella, ekan päivän video valmistu vielä samana päivänä.
Onko tulevalle kaudelle luvassa jotain uusia jippoja/kikkoja kisavideoiden suhteen? Onko hyvää edittiä luvassa?
Yllätyksiä on luvassa, se on varma juttu. 
Loppuun täytyy vielä kysyä, että mistä Jami Koukkua ei tunneta? Jengi haluu tietää jotain salaisuuksia!
Hah! Kuulostaa niin kliseiseltä sanoa, että teen ihan hemmetin hyviä pannukakkuja!
Hah! Hyviä pannareita tarvitaan aina! Onks sulla vielä jotain mitä haluisit kertoa lukijoille?
Kyllä, toivon kaikille todella hyvää kisakautta 2016!
Kiitokset jäbälle haastiksesta ja tsemppiä tulevan kauden kuvauksiin!