Lajiesittelyssä - maastopyörä enduro

 

MTB, eli maastopyörä enduro on vauhdikas ja haastava laji, joka kiehtoo monia erityisesti sen teknisyyden ja ajosilmää korostavien reittien ansiosta. Menestyäkseen endurossa, ajajalta vaaditaan hyvän peruskunnon lisäksi myös pyöränkäsittelytaitoa.

Toiminnnan takana on lajiliitto Extreme Bike Association Ry – EBA.

Kilpailemiseen ei vaadita lisenssiä, vaan tavoitteena on tarjota ajonautintoja kaikille maastopyöräilystä kiinnostuneille. Kilpailupaikoilla vallitseekin rento ja välitön tunnelma, myös itse kilpailun aikana.

Enduro-kilpailu koostuu useista erikoiskokeista (EK) joilla on ajanotto, sekä erikoiskokeiden välisistä siirtymätaipaleista joilla ei ole ajanottoa.


 

Erikoiskokeet ovat pääasiassa alaspäin viettäviä polkuja ja maastoreittejä.

Siirtymät erikoiskokeiden välillä kuljetaan polkemalla ja/tai hisseillä. Startti tapahtuu väliaikalähdöin. Erikoiskokeiden yhteenlaskettu ajoaika on kärkikuskien osalta n. 20 – 30min, kilpailun kokonaiskeston siirtymineen vaihdellessa kolmen tunnin kummakin puolen. Ajoaika mitataan sähköisesti SportIdent-järjestelmällä ja kilpailun tulokset ovat tarkasteltavissa jälkeenpäin myös netissä. Sarjoja ovat: Yleinen, Naiset, Juniorit (alle 15-vuotiaat), Nuoret (alle 18-vuotiaat), M40 (40 vuotta täyttäneet), M50 (50 vuotta täyttäneet), Hardtail ja Harraste. Harraste ja Juniori-sarjat ajavat järjestelyjen sallimissa puitteissa hieman lyhyemmän ja kevyemmän kilpailun. Kaikki sarjat Harraste ja Juniori-sarjoja lukuunottamatta osallistuvat myös Yleiseen sarjaan. Harrastesarjassa pisteitä ei jaeta, ja mahdolliset palkinnot arvotaan.

Pyörän malli on vapaa, mutta käytännössä suurin osa kilpailijoista käyttää levyjarruin varustettuja, 130-170mm molemmista päistään joustavia pyöriä. Ketjuohjuri ja korkeussäädettävä satulatolppa ovat suositeltavia, mutta ei missään tapauksessa välttämättömiä lisävarusteita. Huolto kilpailun aikana on vapaa, mutta rungon ja keulan vaihtaminen on kielletty. Kypärä on pakollinen ja polvisuojat suositeltavat. Tarkemmat säännöt löytyvät sivun lopusta.


Kilpailukutsu

Julkaistaan viimeistään kaksi viikkoa ennen seuraavaa kilpailua osoitteessa: http://www.mtb-enduro.fi , josta löytyy informaatio jota ennen kisaa tarvitaan. Lue ja toimi kutsussa mainittujen ohjeiden ja aikataulujen mukaisesti.


Vapaa harjoittelu

Merkitty kilpailureitti on vapaasti harjoiteltavissa kaksipäiväisissä kilpailuissa lauantaina ja mahdollisuuksien mukaan myös sunnuntai-aamuna ennen ajajakokousta.


Ilmoittautuminen

Harjoituspäivänä tai kilpailupäivän aamuna tulee kilpailijan ilmoittautua kilpailutoimistossa, josta mukaan annetaan kilpailunumero ja ajanottolaite. Kiinnitä numero ja ajanottolaitteet pyörään annettujen ohjeiden mukaisesti. Lunastettu kilpailunumero toimii myös lauantain harjoituksissa hissilippuna.


Ohjaajakokous

Kilpailunjärjestäjän viimeinen infotilaisuus ennen kisaa, pyritään pitämään tuntia ennen kilpailun alkua kilpailutoimiston välittömässä läheisyydessä. Ole paikalla, sillä nyt kerrotaan kaikki kisaan liittyvät tärkeät/huomioitavat asiat!


Ajanotto

MTB endurossa käytetään etäluettavaa SportIdent-ajanottojärjestelmää, jossa ajanotto tapahtuu langattomasti lähtö ja maaliporteissa sijaitsevien leimauslaitteiden avulla. Kilpailukeskuksesta startataan kilpailureitille yksitellen ja samalla ennen lähtöluvan antamista kuljettajien ajanottolaitteet nollataan lähettäjien toimesta. EK:n lähdöissä lähettäjä antaa luvan lähteä reitille ja kun kilpailija ajaa lähtöportin läpi henkilökohtaiset ajanottolaitteet antavat valo&äänimerkin(=ajanotto käynnistyi). Samoin maalissa ajetaan maaliportin läpi ja onnistuneen aikaleiman saatuaan ajanottolaitteet vilkuttavat jälleen valoa. Kannattaa olla huolellinen lähdöissä ja maaleissa ja tarkista aina, että ajanottolaitteet vilkuttavat valoa(=aikaleima on saatu onnistuneesti). Maaliin saavuttuaan kilpailija siirtyy välittömästi kilpailutoimistoon ajanottolaitteet mukanaan tulosten luentaa varten (myös keskeyttäneet). Huomaa että esim. huolimattomasta / unohtuneesta leimauksesta johtuva puuttuva leimaustieto johtaa aina kilpailusuorituksen hylkäämiseen, koska tuloksen muodostamisessa tarvittavaa aikatietoa ei ole. Huolellisella leimauksella saatat hävitä pari sekuntia – huolimattomalla leimauksella koko kisan!


Merkkaus

MTB enduro osakilpailuissa käytetään kaikissa samanlaista merkkaustapaa – pääsääntöisesti reitti merkitään muovinauhalla, lisäksi risteyksissä ja jyrkissä mutkissa käytetään pahvisia nuolimerkkejä. Nuolia voidaan myös käytää muutoinkin, mikäli reitti sitä vaatii. Vaaralliset ja erityistä huomiota tarvitsevat paikat merkitään 3:lla alaspäin osoittavalla nuolella. Ja muista, että lajin luonteeseen kuuluu nopean etenemisen reitillä lisäksi myös reittimerkkien seuraaminen!


Tulokset

Näitä tulostetaan sitä mukaan kun kilpailuluokka tulee kokonaisuudessaan valmiiksi – voit siis helpottaa tulospalvelun työtä odottamalla rauhallisesti, kyllä ne sieltä tulee kunhan saadaan kaikki ensin maaliin… Kokonaisuudessaan tulokset on valmiit kun viimeinenkin kilpailukortti on luettu ja mahdolliset kilpailuajan ylitykset on kirjattu tuloksiin.


Muuta tärkeää

Jos eksyt reitillä pyri palaamaan jälkiäsi kunnes löydät reittimerkinnät – älä lähde harhailemaan maastoon! Mikäli olet kuitenkin joutunut totaaliseen kadotukseen pyri asutuksiin ja puhelimen luokse – ilmoita sijaintisi kilpailutoimistoon / huoltojoukoillesi. Kalustorikosta johtuvasta keskeytyksestä tulee aina ilmoittaa seuraavaan lähtö- / maalipisteeseen esim. kilpakumppanin välityksellä. Loukkaantuneista kilpailjoista on jokainen reitillä liikkuva velvollinen huolehtimaan. Ensimmäinen paikalletulija pysähtyy auttamaan ja mikäli apua tarvitaan, niin seuraava kilpailija on velvollinen viemään tiedon ek:n maalissa olevalle virkailijalle. Loukkaantumistapauksissa auttaneita kilpailijoita hyvitetään kyllä ajallisesti, joten aina autetaan kilpakumppaneita onnettomuuden sattuessa.


Lopuksi

Unohda se tapaninpäivänä aloitettu pastatankkaus ja rentoudu!